Днес отбелязваме поклонение на честните вериги на Свети първовърховен апостол Петър. Свети

...
Днес отбелязваме поклонение на честните вериги на Свети първовърховен апостол Петър. Свети
Коментари Харесай

Ето кой празнува имен ден на 16 януари...

Днес означаваме поклонение на честните вериги на Свети първовърховен апостол Петър.

Свети деятел Петър бил хвърлен в тюрма и окован с две стоманени вериги по заповед на цар Ирод. През нощта, когато той спял сред двама воини, ангел Господен го разбудил и го извел от тъмницата. Железните вериги паднали от ръцете на апостола . Няколко от вярващите взели скрито тези вериги, с цел да ги съхраняват, а самият първовърховен деятел незабавно тръгнал за проповед на словото Божие в другите страни и не се завръщал в Иерусалим.

На 16 януари почитаме и преп. Ромил Видински, както и св. свщмчк Дамаскин Габровски. 

Преподобният Ромил бил родом от град Видин. При кръщението бил наименуван Руско. Получил положително обучение и родителите му желали да го задомят, само че той жадувал за нравствен живот и избягал в столицата Търново, написа Българска телеграфна агенция.

Там в манастира " Св. Богородица Пътеводителка " бил постриган за духовник с името Роман.

С огромно старание изпълнявал монашеските си отговорности, образовал се в допълнение и бил за образец на останалите монаси. А когато чул, че великият подвижник на безмълвието (исихазма) преподобният Григорий Синаит пристигнал да живее на българска земя в местността " Парория " (на границата сред България и Византия, евентуално в Странджа планина), Роман отишъл и станал негов възпитаник. Подвизавал се в непрекъсната молитва и усвоил исихастката нематериалност.

В Парория Роман приел велика монашеска схима с името Ромил.

Но към този момент османските турци навлезли в Тракия и след борбата при Черномен (или Чирмен) в 1371 година ситуацията станало доста нестабилно. Монасите се разпилели да се избавят от нашествениците. Ромил отпътувал за Атон, само че скоро отишъл още по-дачеле - в град Авлона (близо до Драч, Албания), а оттова - в Раваница (Сърбия), в манастира " Св. Възнесение ". Там и умрял на 16 януари 1375 година

Свещеномъченикът Дамаскин, родом от Габрово, бил Хилендарски духовник и свещеник.

По манастирски каузи той отишъл в Свищов в метоха на своя манастир. Но там някои турци, които имали парични отговорности към манастира, вместо да се издължат, наклеветили монаха, че имал връзки с някаква туркиня. Когато го завели в съда, кадията схванал, че монахът е почтено упрекнат. Но събралата се навалица поискала той да одобри исляма или да бъде обесен. Преподобният Дамаскин твърдо декларирал, че е християнин и в никакъв случай няма да се отхвърли от вярата си в Христос. Тогава му вързали ръцете откъм гърба, повели го и го обесили на 16 януари 1771 година

Днес имен ден честват всички, които носят името Ромил, Ромила. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР